Not so smart home.

September 13, 2020 · 11 min read


Daar zit ik dan, handen in het haar starend naar een wit plastic doosje met uitpuilende draden. Het is mijn nieuwe smart thermostaat, die ik met een goede reden heb aangeschaft. Kijk het zit zo, mijn "oude" thermostaat is rete dom, hij is ontworpen om aan en uit te gaan om gezette tijden. Zo denkt mijn oude thermostaat dat ik elke dag om 09:00 mijn huis uitloop en om 17:00 vrolijk thuiskom.

In tijden waarin we thuiswerken, af en toe wel weer iemand zien (en veertien nieuwe hobby's hebben) is dat dus niet accuraat. Mijn leven is gewoon niet meer zo regelmatig en voorspelbaar als mijn theromostaat dat beweert. Dus ja, ik ga in een huurhuis mijn eigen slimme thermostaat aansluiten. Op een boiler van 2004, met labels en handleidingen die ik niet snap. Waarom? Omdat ik vind dat ik dit moet kunnen, als programmeur krijg je nou eenmaal die mindset (Alles moet te fixen zijn) Hoe moeilijk kan het zijn? Alles heeft een logica.

Nou, dat is ook zo. Mijn thermostaat moet aangesloten worden met OpenTherm (kijk iets googlebaars). Maar vereist specifieke elektrische draden die weer totaal niet Googlebaar zijn, ja dat is een woord. (gebruik duck duck go mensen, privacy enzo) Na het uitpluizen van handleidingen en eindeloze Youtube filmpjes is mijn "define" fase compleet, ik ga naar "prototype" toe.

Tijdens de montage schoot er iets door mijn hoofd het "Single Responsibilty Principle" Bron. daar word ik als programmeur altijd warm van (maar nu moet mijn huis warm worden, niet ik) In het kort, elke apparaat of script of stukje code dat je schrijft heeft maar één doel, omdat het maar één doel heeft verlaagd het de complexiteit en voert dat ding altijd het doel goed uit. Dus zo ging ik een lijstje opstellen van elk apparaat: wat is je doel, en welke info of parameters heb je daarvoor nodig.

Oh, dat is eindelijk best eenvoudig. Opeens gaan afkortingen zoals TT naar TT logisch klinken, ja natuurlijk moet TT naar TT en L naar L, duh. En, is het gelukt? Ja.. maar ik heb er een nachtje over moeten slapen om de puzzel op te lossen, maar wel met hulp van het Single Responsibilty Principle, dus bedankt:

Door mijn succes kan ik mij gelijk aansluiten bij het groepje mensen die iets lastigs al eens een keer eerder heeft gedaan. Zodat je wanneer het onderwerp "je eigen thermostaat aansluiten" casual in een gesprek naar boven komt drijven ik kan zeggen. "Is makkelijker dan het lijkt, zo gepiept" om vervolgens met een arrogante grijns een slokje van mijn biertje te nemen.