Blog / Tjerk Dijkstra

Wat ik heb geleerd van analoog fotograferen

Written on:

Geduld

Het schieten, ontwikkelen en inscannen van analoge film kost tijd. Wanneer je zelf een rolletje ontwikkelt of laat opsturen om te ontwikkelen zit er maar één ding op… wachten. Deze uitstelling van een beloning, het opnieuw herbeleven van foto’s die je soms weken geleden hebt gemaakt is een erg fijne ervaring. Het leert in ieder geval de les van investeren en lange termijn denken, iets wat in de huidige “Bestel nu, morgen in huis!” tijdperk steeds meer lijkt te verdwijnen.

Wachten op het juiste moment van schaduw op een dag.

Aandacht

Je hebt maar 36 foto’s per rolletje, dus wanneer je denkt iets te willen te fotograferen, pakt het je aandacht. Je hebt tenslotte maar een enkele kans om het goed in beeld te brengen. Mis je een kans? Dan zoek je deze kans later weer op, wat je bewuster maakt van je omgeving en mogelijke plaatjes om te schieten. Door de smartphone wordt alles altijd en overal vastgelegd, maar wordt er wel echt met aandacht naar gekeken?

Gemaakt door Esther de Jong

Imperfectie

Je gaat niet altijd het perfecte plaatje krijgen want je kan niet eindeloos proberen. Het brengt de waarde van een foto terug. Digitaal of analoog een foto is altijd een herinnering. Maar de imperfectie van een analoge foto is tweedelig. Van schieten tot ontwikkelen tot inscannen, bij elk van deze 3 stappen sluipen er unieke imperfecties in je foto, precies zoals in het echt, daar kan geen filter tegenop.

Een foto met lichtlekken

Bekijk meer op mijn instagram.